Kącik kulinarny

Przygotowanie ciasta piernikowego:
W garnku (dość dużym, gdyż będziemy do niego dodawać wszystkie składniki) rozpuścić masło na małym ogniu. Dodać cukier i wymieszać.
Cały czas trzymając na ogniu dodać powidła i miód, oraz przyprawę piernikową i cynamon. Zdjąć z garnka i w międzyczasie rozbełtać w kubeczku 2 jajka.
Do garnka dodać sodę oczyszczoną, 2 łyżki kawy, mleko oraz rozbełtane wcześniej jajka. Wszystko porządnie wymieszać, tak aby masa się spieniła.
Dodawać stopniowo mąkę (można przecedzić przez sitko) cały czas mieszając.
 Wymieszać całość do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek i przelać do wysmarowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Piec ok. 50-60min.

Składniki na polewę czekoladową:


  • 100g masła (pół kostki)
  • 100g cukru pudru (ewentualnie cukry kryształu)
  • 2 łyżki mleka
  • 3 pełne łyżki kakao


  • Przygotowanie polewy:
    Masło rozpuścić w rondelku na nałym ogniu. Następnie dodać cukier i intensywnie mieszać.
    Potem w kolejności dodać mleko i kakao cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się gęsta zdjąć z ognia i wystudzić.
    (Jeżeli w trakcie mieszania masa zrobiła się zbyt gęsta, to dodać łyżeczkę mleka. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy kakao).

    Wykończenie:
    Wystudzony piernik kroimy na pół, przekładamy powidłami i z powrotem składamy w całość. Tak przełożony piernik pokrywamy ostygniętą polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia.
    Smacznego!

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz